Certificirana proizvodnja

NAGRADE, PRIZNANJA I CERTIFIKATI

Od samih početaka proizvodnje, kvalitet sireva Puđa je bio prepoznatljiva osobina svih naših proizvoda i naše glavno opredijeljenje u odnosu sa našim kupcima. U narodu je poznata izreka da je sir veliki gospodin, pa tijekom proizvodnje primjenjujemo visoki nivo higijene u svim fazama proizvodnje. Ne želeći ništa prepustiti slučaju vrlo brzo nakon otvaranja mljekare smo uveli sustav upravljanja kvalitetom 9001 i certificirali smo HACCP sustav samokontrola. Povećavajući prisustvo naših proizvoda u svim dijelovima Bosne i Hercegovine odlučili smo se za certificiranje naše proizvodnje i za HALAL standard.

HIGIJENA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST

U želji za što boljim upravljanjem kvalitetom naših proizvoda i osiguranje sigurnog i zdravstveno ispravnog proizvoda provodimo pripreme za uvođenje i certificiranje IFS standarda.

7. BALKAN CHEESE FESTIVAL

Sirevi Puđa osvojili prvo mjesto na Festivalu autohtonih sireva Balkana u Beogradu.

Na 7. Balkan Cheese Festivalu koji je održan u Beogradu 17-18 veljače u konkurenciji preko 300 različitih autohtonih sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Francuske i Italije, sirevi proizvođača EKO SIR PUĐA su još jednom potvrdili svoj kvalitet osvajanjem 1. mjesta po izboru posjetitelja.

U jakoj konkurenciji proizvođača autohtonih sireva, sirevi proizvođača EKO SIR PUĐA su najviše dojmili posjetitelje festivala koji su im dodijelili 1100 glasova više od slijedeće rangiranog proizvođača.

Ovakvi uspjesi proizvođača sira iz naše županije su još jedan dokaz da je Livanjski sir regionalni brend koji se sve više traži i čiju kvalitetu prepoznaju zadovoljni kupci.

Na linkovima ispod možete dobiti više informacija o samom festivalu.

http://balkancheesefestival.com/autohtoni-sirevi/

http://www.domomladine.org/vesti/7-balkan-cheese-festival/

https://www.facebook.com/pg/IzlozbaSira/photos/?tab=album&album_id=630135780399893

84. NOVOSADSKI SAJAM 2017. GODINE

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, na kojem proizvode i usluge predstavlja 60 zemalja i koji je postao agrobiznis događaj regije s najvećom i najdužom sajamskom tradicijom, Bosna i Hercegovina, kao zemlja partner, predstavlja se kroz organizaciju zajedničkog nastupa kompanija iz BiH na nacionalnom štandu površine oko 350 m², te kroz organizaciju konferencija, okruglih stolova, poslovnih susreta, degustaciju proizvoda i organizaciju zanimljivih sadržaja za posjetioce.

Na 84. po redu, Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na nacionalnom štandu svoje proizvode i usluge predstavilo je 28 kompanija iz poljoprivredno-prehrambene industrije, pa smo i mi dobili priliku da izložimo svoje proizvode.

Komisije za ocjenjivanje proizvoda Novosadskog sajma su izvršile ocjenjivanje izloženih proizvoda, a prema objavljenim listama, naši proizvodi su ponovili uspješne rezultate iz prethodnih godina čime smo opetovano potvrdili kvalitet svojih proizvoda jer je Livanjskom siru ponovo dodijeljena velika zlatna medalja u kategoriji tvrdih punomasnih sireva čime smo zadržali primat u ovoj kategoriji.

Ovo je još jedna potvrda kvalitete Livanjskog sira i podstrek za daljni razvoj našega najvažnijeg brenda po kojemu smo poznati u regiji, a sve više nas prepoznaju i u širem okruženju.

ZLATNA MEDALJA – 12. MEĐUNARODNA IZLOŽBA SIRA U AUSTRIJI

Udruženje proizvođača sira u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a uz podršku USAID/Sida FARMA projekta, predstavilo je na 12. Međunarodnoj izložbi sira u Austriji tri sira iz naše zemlje: Livanjski sir (mljekara EKO SIR PUĐA), Vlašićki sir (ZZ Eko Vlašić / Katun) i Prozorski sir (ZZ ProMilk).

Sirevi iz Bosne i Hercegovine predstavljeni su među ukupno 409 sireva iz Austrije, Švajcarske, Njemačke, Holandije, Španije, Francuske, Mađarske, Italije i Luksemburga, uključujući Sloveniju i Hrvatsku.

Po odluci žirija koji je brojao 42 člana, sva tri sira iz Bosne i Hercegovine nagrađena su zlatnom medaljom   Vlašićki sir od ovčijeg mlijeka zemljoradničke zadruge Eko Vlašić, Livanjski sir mljekare Eko sir Puđa i Prozorski sir mljekare ZZ ProMilk.

Ovo je bio prvi put da izlažemo na ovom sajmu pa je time naš uspjeh neočekivan i posebno značajan. Sirevi iz Bosne i Hercegovine predstavljeni su prvi put na ovoj međunarodnoj izložbi koja se održava svake dvije godine od 1992. godine. Bodovanje je vršeno na osnovu standardiziranih karakteristika za pojedini sir, uključujući vanjski i unutrašnji izgled, teksturu, miris i okus.

Uz pomoć USAID/Sida FARMA projekta urađeno je mnogo na standardizaciji kvaliteta sira, a rezultat potvrđuju i ove zlatne medalje.

Tijekom ove izložbe, uspostavljen je veliki broj kontakata sa proizvođačima i distributerima sira u Austriji.

(Fena)