Stoljetna receptura i tradicija

SAMO NAJBOLJE SIROVINE

Stoljetna receptura, vrhunsko planinsko mlijeko, tradicija obitelji Puđa i umjeće majstora pretvaraju ono najbolje iz prirode u zlato. U našoj mljekari prerađujemo kravlje, kozije i ovčije mlijeko prikupljeno od lokalnih farmera na području općina Livno i Tomislavgrad koji se bave tradicionalnim stočarstvom i životinje drže na ispaši kada to vremenski uvjeti dopuštaju tijekom proljeća, ljeta i jeseni, dok ih preko zime hrane sijenom od trava s planinskih pašnjaka i žitaricama iz vlastitog uzgoja. Svi naši sirevi se proizvode od punomasnog pasteriziranog mlijeka.

Jedan od najkvalitetnijih sireva u Bosni i Hercegovini

AUTOHTONI LIVANJSKI SIR

Livanjski sir je oduvijek bio dobro prihvaćen u obližnjoj Dalmaciji koja je vremenom postala njegovo glavno tržište. Livanjski sir je jedna od najkvalitetnijih vrsta sira u BiH, a stoljetna tradicija svrstava ga u autohtoni sir sa većim ili manjim varijacijama proizvodnje u inustrijskim pogonima i u domaćinstvima na širem području Livna.

Vrhunsko planinsko mlijeko

PROIZVODNJA SIRA U OBITELJI PUĐA

Tvrtka “EKO SIR PUĐA” utemeljena je 2001. godine baštineći obiteljsku tradiciju proizvodnje livanjskog sira od planinskog mlijeka. Sjedište tvrtke se nalazi u tradicionalnom stočarskom kraju Bosne i Hercegovine u selu Miši/Golinjevo na magistralnom putu Livno-Mostar ispod obronaka planine Tušnica uz obalu Buškog jezera. Tvrtka posjeduje i dvije sirane u Republici Hrvatskoj, jednu u Čaporicama pored Trilja gdje se proizvode tvrdi sirevi i siranu “Pag-Puđa” na otoku Pagu, gdje se sezonski proizvodi isključivo tradicionalni Paški sir.

Osnovni proizvodi tvrtke su tradicionalni tvrdi sirevi od punomasnog kravljeg mlijeka, ovčijeg i kozjeg mlijeka, a tvrtka proizvodi i druge vrste polutvrdih i mekih sireva. Korištenje samo neobranog mlijeka našim proizvodima osigurava prepoznatljivu kvalitetu.

U našoj obitelji se već treću generaciju bavimo proizvodnjom sira. U početku se sir proizvodio na zanatski način u pomoćnim objektima obiteljske kuće i uglavnom od vlastite sirovine. Sireve smo proizvodili za vlastite potrebe, a višak smo prodavali na lokalnom tržištu i u Dalmaciji. Rastom potražnje za našim sirevima odlučili smo se za organizaciju otkupa mlijeka od lokalnih proizvođača i izgradnju moderne mljekare u kojoj smo mogli prerađivati veće količine mlijeka.

Prvu mljekaru smo otvorili 2003. godine u Mišima/Golinjevu, općina Livno iz koje smo snabdjevali domaće i strana tržišta, a u najvećoj mjeri tržište Republike Hrvatske. Ulaskom RH u Europsku Uniju, promijenile su se okolnosti poslovanja i proizvodi od mlijeka iz Bosne i Hercegovine više se nisu mogli izvoziti u RH, pa smo se odlučili za izgradnju mljekare u Čaporicama kod Trilja iz koje prvenstveno snabdijevamo tržište RH i EU, a koja je počela s radom u srpnju 2013. godine.

Širenjem i rastom poslovanja sve više naših kupaca je pored Livanjskog sira tražilo i Paški sir, pa smo se 2014. godine odlučili za akviziciju jedne sirane na otoku Pagu u kojoj trenutno proizvodimo Paški sir pod brendom Puđa i koja radi samo u sezoni muže ovaca na Pagu. U našoj paleti proizvoda danas imamo vrijedne dragulje kao što su Livanjski i Paški sir, ali i druge vrste tvrdih i polutvrdih sireva kao što su Livanjac, Trapist, Kozji i Ovčiji sirevi, Dalmatinski i Sv. Roko, te svježe i meke sireve od kravljeg i kozijeg mlijeka.

PROMOTIVI VIDEO: NAŠA TV | POSLOVNI KOMPAS: TOMISLAV PUĐA